İl Gazetesi
il gazetesi reklam alanı

Kurbanlık alırken bunlara dikkat

Kurbanlık alınırken, tüyleri karışık ve dik olan, kulak küpesi bulunmayan, vücut ağırlığı düşük, gözleri soluk bakan, kulak ve kuyruğu kesik, boynuzu sağlam olmayan hayvanlar tercih edilmemeli

18 Ağustos 2016 - 16:34 'de eklendi ve 253 kez görüntülendi.
Kurbanlık alırken bunlara dikkat

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kurbanlık seçilirken, gözü soluk bakan, tüyleri mat olan kurbanlıkların alınmaması gerektiğini bildirdi.

Tunç, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla kurbanlık seçerken ve kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Kurban seçiminde çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Tunç, kurbanlık alınırken özellikle hayvanın kulak küpesi ve evraklarının tam olmasına özen gösterilmesinin önemine işaret etti.

Türkiye’deki hayvanların sağlıklı olduğunu ancak zaman zaman hayvanların rahatsızlandığını söyleyen Tunç, “Kurbanlık alınırken, tüyleri karışık ve dik olan, kulak küpesi bulunmayan, vücut ağırlığı düşük, gözleri soluk bakan, kulak ve kuyruğu kesik, boynuzu sağlam olmayan hayvanlar tercih edilmemeli. Kurbanlık seçiminde zorlanan kişilerin veteriner hekim kontrolünde seçim yapmaları uygun olacaktır. Yerinden kalkmayan, ağız ve burun akıntısı, solunum güçlüğü çeken kurbanlıklar alınmamalı.” diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve zabıta ekiplerinin kurbanlık pazarlarında gereken her türlü denetimleri yaptıklarını belirten Tunç, vatandaşların da gördükleri olumsuzlukları yetkililere bildirmelerini istedi.

‘TÜRKİYE’DE YETERİNCE KURBANLIK MEVCUT’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca bu yıl yurt dışından kurbanlık getirilmeyeceğini bildiren Tunç, Türkiye’de yeterince kurbanlığın mevcut olduğunu kaydetti.
Hayvan besicileri ve alıcıların bu konuda tereddüt yaşamaması gerektiğini vurgulayan Tunç, şöyle devam etti:

“Geçen yıl 860 bin büyükbaş kurban kesilmiş, bu yıl ise 1 milyon 200 bin kurban için hazırlanmış hayvanımız var. Bakanlığımızın bu yönde hiçbir çalışması yok. Besiciler kurbanlıklar için tüm hazırlıklarını yaptılar.”

Tunç, bazı basın kuruluşlarında, “Kurban yüzde 20 zamlandı” gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığına işaret ederek bu tür söylentilerin besici ve alıcıları olumsuz etkilediğini vurguladı. Tunç, fiyatlarla ilgili endişeye kapılacak bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

ACEMİ KASAPLARA DİKKAT

Kurban kestirecek vatandaşlara sertifikalı kasapları tercih etmelerini öneren Tunç, kurban kesimlerinin uygun şartlarda yapılmasına da özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Tunç, hayvanların bilinçli şekilde ve ehil kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini ifade ederek “Yoldan geçen kişi ’Ben elime bıçağı aldım, kasap oldum, hayvan kesebilirim’ dememeli. Kurbanlıklar bilinçli ve profesyonel kasaplar tarafından kesilmeli. Zaten acemi kasapları kurban kesmeye çalışırken hastanelerde görüyoruz” dedi.

AA

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER